Laborok

Épületfizika laboratórium - Hőtechnikai Kutatócsoport

Hőtechnikai Kutatócsoport

 • A hővezetési tényező mérése
  • A laboratóriumban az anyagok hővezetési tényezőjét egy Holometrix Lambda 2000 típusú berendezéssel mérjük. A géppel hőszigetelő anyagok vizsgálhatók. Az eszköz az ASTM C518 és ISO 8301 szabványok alapján működik. A mérőkamrában 30 x 30 x 1-10 cm geometriákkal rendelkező anyagok vizsgálhatók. A méréseket minden esetben Venticell (111) típusú szikkasztó gépben tömegállandóságig történő szárítás után végezzük. A minta közepes hőmérséklete a mérések közben állandó, de előzetesen 10-70 oC között változtatható. Egy minta hővezetési tényezőjét mindig több mérés átlageredményeként adjuk meg.
 • A szorpciós izotermák felvétele
  • Egy minta szorpciós izotermáját egy szárítógép (Venticell 111), egy klímakamra (Climacell 111) és egy milligramm pontosságú mérleg segítségével határozzuk meg. A szárítóberendezésben a minták akár 250 oC-on is kezelhetők. A próbatestek szárítása mindig tömegállandóságig történik, jóval az olvadásponti hőmérséklet alatt, hogy a mintákban kémiai és fizikai átalakulások ne menjenek végbe. A szorpciós izotermákat a következőképpen vehetjük fel:
 1. ​​Ha a minták tömegét az egyensúlyi állapotig történő szárítás után lemérjük egy milligramm pontos mérleggel, akkor a minta száraz tömegéhez jutunk.
 2. A szárítás után a Climacell klímakamrában 20 oC-on adott relatív páratartalom mellet (10-95 %) választott ideig kezelve a mintát, majd a kezelés után ismételten lemérve a tömegét, a minták nedves tömegéhez jutunk.
 3. Ezekből a minták nedvességtartalma meghatározható.
 • Falszerkezetek hőátbocsátási ellenállásának mérése
  • Hukseflux típusú hőárram-mérős berendezéssel
   A berendezés két darab HFP01 típusú hőárammérő-szenzort, illetve két-két meleg és hideg oldali levegőhőmérséklet-mérőt tartalmaz. Ezek segítségével a falon keresztül átmenő hőáram közvetlenül mérhető. A mért hőáramokból, a levegő hőmérsékletek különbségéből a falak hőátbocsátási ellenállása, abból az adott réteg hővezetési tényezője kiszámítható. A berendezés -30 - +70 °C hőmérsékletek között használható. A szenzorok kör alakúak és 50,24 cm2 felületűek.
 • Anyagok égéshőjének meghatározása bomba kaloriméterrel
  • A CAL2 ECO típusú bomba kaloriméterrel szilárd és folyékony halmazállapotú anyagok kalóriaértekét, égésmelegét, égéshőjét lehet meghatározni. A bomba kaloriméter a pontos mérés érdekében nagytisztaságú oxigéngázzal működik.

Gáztechnikai laboratórium

 • A laboratóriumban megtalálhatók a napjainkban üzemben lévő gázkészülékek. Itt láthatók a gázkészülékek szerkezeti kialakításai. Mérések végezhetők a készülékek üzemeltetési paramétereinek ellenőrzésére. (gázfogyasztás, füstgáz összetétel, légállapot, hatásfok, stb.)

BKM-IEQ laboratórium

 • Teszthelyiség tér a térben elrendezésben. A teszthelyiségben hőérzeti-energetikai szempontból különböző üzemmódokban teszteljük a radiátor, fal-, padló- és mennyezetfűtést. Tesztelhető továbbá a fal- és a mennyezethűtés is. A fűtési-hűtési rendszerek különböző típusú szellőzési rendszerekkel kombinálhatóak így több hőérzeti tényező hatása egyidejűleg mérhető. A mérésekhez rendelkezésre állnak hőmérséklet és relatív nedvességtartalom adatgyűjtők, légsebesség és turbulencia fok mérők, nedves gömbhőmérséklet mérő, hőkamera, bőrhőmérséklet mérő, tapintó hőmérő.

Vízellátás-csatornázás laboratórium

 • Szárnykerekes vízmérők vizsgálata. A mérés célja a függvénykapcsolat mérés útján történő meghatározása, grafikus úton történő ábrázolása, valamint különböző nagyságú és életkorú vízmérők indulási érzékenységének megállapítása; Nyomásfokozó berendezés üzemi paramétereinek vizsgálata; Rotaméterek áramlástani vizsgálata, kalibrálása; Használati melegvíztároló vizsgálata.

Légtechnikai laboratórium

 • Napjainkban a zárt terek mesterségesen vannak ellátva friss levegővel ezért a Műszaki Karon nagy hangsúlyt fektettünk azoknak az ismereteknek az átadására, melyek a benntartózkodók komfort érzetének javítását ismertetik, jól beszabályozott légtechnikai rendszerek mellett.
 • Műszerek: Hordozható multifunkciós mérőműszer, Légmennyiségmérő, Adatgyűjtők: Hőmérsékletérzékelővel, Páratartalom érzékelővel, CO2mérőműszer, Hordozható fordulatszámmérő optikai és kontaktérzékelő adapterrel, Infrahőmérő mérőmező jelöléssel, Nyomásmérõ mûszerek belsõ szenzorral.

Fűtéstechnikai laboratórium

 • Szivattyúk, üzem közbeni jellemzőinek mérése, fűtési körök beszabályozási vizsgálata. Napkollektoros rendszer működés közbeni jellemzőinek vizsgálata.

 

Debreceni Egyetem Fenntartható Épületenergetikai Információs Központ (Dem)

 • A Campus területén (Debrecen, Kassai 26. szám) található. Az épület alacsony hőveszteségét vastag hőszigetelő burok és kéthéjú homlokzat, három rétegű üvegezésű nyílászárók valamint a hővisszanyerővel felszerelt gépi szellőzés biztosítja. A fűtési és a HMV termelés hőszükséglete 3 aktív hőforrásból fedezhető: napkollektorokkal, levegő-víz hőszivattyúval vagy távfűtéssel. A napkollektorok a városi távfűtési rendszerre is termelhetnek. A hőszivattyú hűtési üzemmódban folyadékhűtőként az épület hűtési rendszerét is kiszolgálja. Az épület jelentős direkt szoláris nyereség hasznosítására alkalmas, illetve a nyári hőterhelés passzív eszközökkel csökkenthető. Az épületben 3 hasonló kutatószoba található eltérő tájolással, amelyekben a passzív és aktív rendszerek működése szabadon beállítható és tanulmányozható, lehetőséget nyújtva épületenergetikai és komfort vizsgálatok elvégzésére. Az épületgépészeti rendszerek a demonstrációs terekben működés közben megfigyelhetők. A rendszerek működését központi épületautomatika felügyeli, szabályozza és gyűjti a rendszer állapotát jellemző adatokat.
 • Az épület bárki által látogatható, funkciója hármas:
  • megismertetni és népszerűsíteni a lakosság körében a fenntartható épületenergetikai megoldásokat,
  • az oktatás kiszolgálása, a hallgatók megismerhetik a rendszerek felépítését, tanulmányozhatják azokat, méréseket végezhetnek,
  • kutatások elvégzésére is lehetőséget biztosít.
Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 14:58